luni, 14 martie 2011

Gestul încărcat de putere


"Una din cele mai avansate ştiinţe a "gestului încărcat de putere" o găsim la culturile extreme orientale, în general mult mai înclinate către introspecţie decît occidentalii."
.............................................................................
"Totul porneşte de la teoria chineză conform căreia corpul uman este văzut ca o reprezentare completă, la scară, a întregului Univers, iar procesele sale sînt determinate de interacţiunea celor 5 elemente creatoare, prin intermediul principiului armoniei contrariilor Yin Yang.
Meridianele ce străbat degetele noastre sînt guvernate de aceste 5 elemente şi, practic, diferite modalităţi de conectare între ele pot duce la modificări la nivel energetic, manifestate după o practică adecvată, la nivel mental şi chiar fizic."
..............................................................................
"Doctorii din India, China şi Japonia au experimentat tratamente chiar cu practici de tip Kuji In pe pacienţi inconştienţi, prin imobilizarea degetelor în asemenea Kuji In-uri (numite în India mudras - gesturi), iar rezultatele pozitive au fost cel puţin inexplicabile pe orice alte căi.
Principiul general al exerciţiilor Kuji In este corespondenţa dintre degete şi cele 5 elemente, după cum urmează:

Degetul mare - Foc
Degetul arătător - Aer
Degetul mijlociu - Spaţiu (vid)

Degetul inelar - Pămînt
Degetul mic - Apă.


Degetul mare fiind şi cel mai important (are doi nervi, faţă de celelalte degete), este considerat că poate controla celelalte elemente, prin stimulare - acţiune Yang (atingere uşoară a degetelor, ceea ce permite o bună curgere a energiei), sau inhibare - acţiune Yin (muşchi contractaţi, ceea ce nu permite curgerea energiei). Cu aceste minime cunoştinţe de bază, putem explora deci cîteva dintre cele mai la îndemînă Kuji In-uri ale temuţilor Ninja.

REGULI GENERALE DE EXECUŢIE PENTRU KUJI IN
•se caută posturi relaxate ale degetelor, fără tensiuni musculare inutile
•pentru rezultate reale, este nevoie de o durată totală de minimum 45 de minute, iar acestea pot fi obţinute prin însumarea a mai multor etape de minimum 10 minute
•o practică a formelor cu ambele mîini, simultan, amplifică mult rezultatele
•abordarea conştientă, chiar în joacă, de asemenea amplifică mult rezultatele
•nu se practică forme Yang înainte de somn, odihnă şi forme Yin dimineaţa la trezire, cînd organismul oricum nu este la întregul său potenţial
•practica introspectivă, poate pe o muzică lentă, ajută la interiorizare şi la o percepţie mai clară a acţiunii acestor tehnici de Kuji In.

Controlul elementului Aer – FU
Prin atingerea uşoară a degetului mare cu cel arătător se formează aspectul Yang, dinamizant, al Omote Fu no In, al gestului ce amplifică ponderea elementului Aer în corpul nostru.
Este important ca degetele să fie relaxate, indiferent că sînt drepte sau uşor curbate. În acest caz putem constata o serie de efecte psihologice pozitive:
•dinamizarea unei minţi lipsită de entuziasm, letargică, a unei firi prea melancolice
•stimularea creativităţii, a memoriei
•la nivelurile avansate de practică pot ajuta procesele de introspecţie şi de meditaţie, după cum putem vedea în numeroase statui din Orient, din cele mai diverse sisteme şi credinţe. Se poate stimula astfel o capacitate de detaşare de tumultul cotidian şi de înţelegere mai profundă a lumii înconjurătoare.
Pe plan fiziologic, acest Kuji In este util în următoarele situaţii:
•degenerări ale vederii, nervului optic, retinei
•inimă prea lentă - brahicardie
•probleme de coordonare musculară: pareze, paralizii, paraplegii, hemiplegii
•formarea de mucus excesiv pe căile respiratorii
•retenţie de apă în organism şi, mai grav, în articulaţii
•de asemenea, medicii indieni au obţinut unele rezultate remarcabile în tratamentul unor probleme de hipotiroidie şi de scleroză în plăci, cu o serie de tratamente complexe ce includeau şi peste o oră de menţinere a acestui Kuji In, cu ambele mîini.
................................................................................."

europafm.ro

Niciun comentariu: