miercuri, 5 ianuarie 2011

Disciplina tacerii

“In anul 1857 indienii s-au revoltat impotriva britanicilor. Intr-o noapte un sannyasin trecea linistit pe strada, fara sa-si dea seama ca se afla intr-o tabara militara. De aceea a fost capturat. In ultimii treizeci de ani, sannyasin-ul nu rostise niciun cuvant, caci era un adept al mauna-ei (n.n disciplina tacerii). De aceea, cand britanicii l-au interogat: “Ce faci aici? Nu stii ca este o zona interzisa? Nu poti intra aici fara un permis special”, el a pastrat tacerea, caci nu putea vorbi fara a-si incalca juramantul. Nu putea nici sa scrie, caci mauna se refera la orice forma de comunicare, nu numai la vorbire.
Englezii au fost indusi in eroare, lunadu-l drept un spion. Arata ca un om simplu, dar parea extrem de inteligent. Ochii lui erau extrem de constienti, pozitia corpului sau, totul indica un om deosebit. In mod cert nu era un idiot oarecare. De aceea, englezii l-au somat:
- Daca nu ne raspunzi la intrebari, te vom impusca.
Omul a ramas insa mut. Aceasta atitudine i-a starnit si mai mult pe anchetatori. Acestia s-au convins ca au in fata un spion, imbracat de ochii lumii in haine portocalii.
- Vorbeste, i-au spus ei. In caz contrar te vom ucide.
Omul a pastrat tacerea, asa ca l-au ucis intr-adevar.
In urma cu treizeci de ani facuse juramantul sa nu mai vorbeasca decat o singura data in tot restul vietii sale. De aceea, atunci cand soldatul britanic i-a infipt baioneta in inima, el a murmurat cu ultimile puteri: “Tattvamasi” – “ Tu esti acela” – dupa care a murit.
Aceasta expresie este insasi chintesenta intelepciunii orientale.
El i-a spus practic soldatului ca: “Si tu esti Acela; si tu esti una cu mine”. Cel care ucide si cel ucis sunt una si aceeasi realitate. Ce rost are atunci sa-ti faci griji? De ce sa te divizi, cand poti sa fuzionezi cu realitatea unica?
Nimeni nu a inteles ce a vrut sa spuna sannyasin-ul, caci era un cuvant in sanscrita: tattvamasi. Demnitatea sa atunci cand a murit a fost insa atat de mare incat pana si militarii britanici si-au dat seama ca au facut ceva rau. Ucisesera destui spioni pana atunci, dar niciunul dintre ei nu a murit atat de demn. Un spion nu este altceva decat un spion, in timp ce fericirea emanata de acest om in timp ce murea era coplesitoare. Toti soldatii din tabara au simtit-o, ca si cum s-ar fi produs un fulger orbitor.
Treizeci de ani de tacere… Iar in final sa rostesti un asemenea cuvant! Cata energie trebuie sa fi continut acel cuvat: energia a treizeci de ani de tacere.
Militarii au cautat atunci un intelectual Brahmin care sa le traduca ce zisese omul. Cand l-au gasit, au aflat ca acesta rostise mantra suprema: “Tu esti Acela – tattvamasi”, nu exista decat realitatea unica.”

Osho- "Cartea despre nimic"

7 comentarii:

Iulia Georgeta Popescu spunea...

Ce frumos! Asta-i chiar frumos!

De fapt, asa arata sublimul, nu putem fi zilnic asa ceva...

nevers spunea...

Mi se pare extraordinara ideea de disciplina a tacerii (nu m-as duce spre extrem), sa stii sa te folosesti de ea, sa ...

potisasugi spunea...

Senzational!...Ceva incredibil!
Esti incredibil de culta.
Stupizi ramasi sub impresia ultimei carti citite.Penibil.
Proasto !

nevers spunea...

Buna dimineata!

nevers spunea...

Sincer, si eu regret ca exist.

potisasugi spunea...

Poti lasa regretele la o parte.Poti sa te futi cu bloggeri 'inteligenti','vulgari',simt al umorului al dracu' de dezvoltat.Mai conteaza ca a copiat si adaptat 3 sferturi din ce a scris ? Nu.
Din moment ce tu ai citit 11 carti toata viata,si alea despre nimic,normal ca n-ai de unde sa stii.Stii doar ca te atrage enorm felul lui de a fi :))
Mi-e scarba de voi,numerelor.
Revin,finalizeaza cu Kaos ala.E slobozitor de regrete sau ceva...

nevers spunea...

Pot lasa regretele la o parte, pot sa ma fut cu "bloggeri 'inteligenti','vulgari',simt al umorului al dracu' de dezvoltat". Sunt un om liber care isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce face.
Pentru mine nu conteaza ca a adaptat sau copiat ceva (e doar un joc), altii isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce iese pe piata.
"Stii doar ca te atrage enorm felul lui de a fi" in ceea ce scrie pe blog pentru ca mai mult de atat nu cunosc... important mi se pare ca sunt constienta de asta.
"Mi-e scarba de voi,numerelor."... cunosc sentimentul.
Cred ca iei prea in serios lucrurile... pentru mine totul e doar un joc.