vineri, 1 ianuarie 2010

Mai bine sa-i lasi sa piara daca nu-i poti tine inchisi


"Minciuna n-ar putea exista daca n-ar evoca in lumina moarta un fel de adevar spectral si toti mincinosii din lume se insala in primul rand pe ei insisi, luand noaptea drept zi. Anarhistul se crede liber, hotul se crede abil, libertinul crede ca se amuza, despotul ca a oprima inseamna a domni. Ce ar trebui pentru a distruge raul de pe pamant? Un lucru foarte simplu in aparenta: sa-i luminezi pe prosti si pe rai. Dar aici orice bunavointa se loveste de un zid si orice putere esueaza. Raii si prostii nu vor sa se lase luminati. Ajungem la acea perversitate secreta care pare sa fie radacina raului, gustul dezordinii si dragostea pentru eroare. Pretindem in ceea ce ne priveste,ca aceasta perversitate nu exista cel putin liber consimtita si voita. Ea nu este altceva decat otravirea vointei prin forta desfatatoare a erorii.
Aerul respirabil se compune, dupa cum se stie, din hidrogen, oxigen si azot. Oxigenul si hidrogenul corespund luminii vii, azotul luminii moarte. Un om cufundat in azot nu poate nici sa respire, nici sa traiasca; tot la fel un om sufocat de lumina spectrala nu poate face uz de vointa libera. Nu in atmosfera se manifesta marele fenomen al luminii, ci in ochii alcatuiti pentru a vedea.
Ce se poate face pentru orbi? – Sa-I iei de mana si sa-i conduci. – Dar daca nu se lasa condusi? – Sa fie ingraditi.Dar daca rastoarna gardurile? – Atunci acestia nu sunt numai niste orbi, sunt niste alienati periculosi si e mai bine sa-i lasi sa piara daca nu-i poti tine inchisi."

Eliphas Levi - "Raul"

Niciun comentariu: