marți, 14 februarie 2012

Camelii




In Japonia, Camelia, numita "Tsubaki", este cunoscuta drept floarea care aduce primavara.
Intr-o legenda japoneza, se povesteste despre un tufis cu flori de camelie care umbla prin noapte in gradina unui samurai din Matsue. Plimbarile acestea stranii si nelinistitoare au devenit atat de frecvente incat stapanul gradinii a poruncit ca acest tufis sa fie taiat. Cand lucrul acesta a avut loc, un suvoi de sange a tasnit din trunchiul retezat al cameliei.

In romanul "Dama cu camelii", de Alexandre Dumas, eroina Marguerite, numita si "Dama cu camelii", il mustra pe un necunoscut curtezan pentru faptul ca ii adusese un buchet de flori foarte parfumat. Alergica la mirosul puternic al florilor, Marguerite prefera sa pastreze in preajma ei un buchet cu camelii cu un parfum discret, pentru a evita crizele de tuse. In acest roman, dar si in alte opere literare se afirma ca florile de camelie nu ar avea un miros aparte.
De fapt, faimoasa floare are un parfum pur, serafic, delicat, foarte apreciat de cunoscatori. Printre cele peste 100 de varietati de camelie salbatica, numai sapte sunt cu adevarat recunoscute pentru aroma dulce asemanatoare prunelor. In Ikebana, arta japoneza a aranjamentului floral, artistul Choka Adachi a fost printre primii interesati de parfumul cameliei. Atunci cand o varietate de camelie cu o aroma foarte puternica a fost descoperita in 1968 de catre domnul Ohta, din orasul sud-japonez Kumamoto, Adachi a denumit-o "Nioi-fubuki", adica "Vijelia parfumata", Caracterizata printr-un continut mare de linalol, substanta de baza a parfumurilor florale, acest tip de camelie are un parfum dulce, proaspat, asemanator cu "Kohshi" (Violetul parfumat), o alta varietate de camelie, descoperita la un interval scurt de timp dupa "Nioi-fubuki", in insula Izu Ohshima.
Parfumul acestei flori este asemanator cu cel al rododendronului, dar extrem de subtil. In concluzie, nu este deloc surpinzatoare legenda conform careia cameliile ar fi total lipsite de parfum.

O carte contemporana cu "Dama cu camelii", "Fabulele florilor", scrisa de Alcott, porneste de la aceeasi premiza, a florilor de camelie lipsite de parfum. Protagonista, Imperia, o frumusete venetiana maritata cu contele Stennio, gaseste ca mariajul este un lucru plictisitor. Exasperat de raceala ei sufleteasca, contele ii spune: "Esti asemenea florii de camelie adusa de iezuiti din orient. Frumoasa, dar fara parfumul iubirii." Atunci cand, in cele din urma, contele Stennio isi paraseste sotia, Imperia constientizeaza pierderea suferita spunand: "Nici o femeie nu poate trai fara dragoste, insa o floare se poate deschide fara parfum."

3 comentarii:

Iulia Georgeta Popescu spunea...

ce ciudat... am visat azi-noapte că mă străduiam să aranjez niște flori în ikebana...

nevers spunea...

...si ai obtinut cel mai frumos aranjament de flori plin de iubire.

Iulia Georgeta Popescu spunea...

ar fi frumos... habar n-am să aranjez florile în ikebana, în vis se poate :)