luni, 28 septembrie 2009

Confucius vs Lao Tse











"Taoismul crede in filosofia abandonarii. El afirma ca nu trebuie sa te opui curentului, ci doar sa te lasi in voia lui. Oriunde te duce raul e foarte bine, caci in final acesta ajunge intotdeauna la marele ocean.
Taoismul mai e numit si calea apei curgatoare. Nici un parau nu are nevoie de harti pentru a-si gasi drumul...El nu urmeaza nici o disciplina, nici o religie. Calea lui e cea a smereniei. Oriunde s-ar afla, el cauta pozitia cea mai de jos. Nu urca niciodata la deal. Nu curge decat la vale, dar ajunge intotdeauna la marele ocean, la sursa din care a provenit.

Mesajul care il vei primi de-a lungul intregii tale vieti este: ”CONTINUA”. Scopul e calatoria in sine. Aceasta e infinita. E eterna.

Tao inseamna CALEA. Aceasta nu e ca o autostrada, e mai degraba zborul unei pasari prin aer - nu lasa urme vizibile.Ea exista, dar nu are indicatoare.Daca vrei sa mergi pe calea Tao, va trebui sa mergi singur. Tao nu respecta societatea, ci individul. El nu respecta multimea, ci unicitatea. Respecta libertatea, dar nu si conformismul.
Tao afirma ca daca urmezi o disciplina devii sclavul ei. Singura disciplina trebuie sa se nasca din propria ta constiinta: numai asa vei deveni un maestru.
Daca respecti o anumita ordine in viata, aceasta te va limita; esenta fiintei va ramane intr-o dezordine profunda.
Adevarata ordine se naste in interiorul fiintei(o ordine nascuta din haos).
Taoistii afirma ca nu ignoranta este principalul obstacol in calea adevarului, ci cunoasterea.
Taoistii cred in spontaneitate, individualitate, libertate.
Confucianistii sunt extrem de conformisti - ei cred in puterea legii, traditii, disciplina, caracter, moralitate, cultura, societate, educatie.
Taoismul e cel mai profund nonconformism care a existat vreodata in istorie. El nu inseamna altceva decat revolta.
Bucuria adevarata nu are un motiv anume. O boala are o cauza, dar starea de sanatate?…Aceasta e naturala.
Taoistii afirma: - daca esti absolut singur, dar acest lucru nu iti afecteaza starea de fericire, atunci poti spune ca esti un om realizat.

Taoismul crede in filosofia abandonarii. Nu trebuie sa te opui curentului, ci doar sa te lasi in voia lui. Nu poti fi taoist decat traind o viata autentica, spontana. Pentru asta, iti trebuie curajul de a te arunca in necunoscut, pe cont propriu, fara a te sprijini de altcineva.
Trebuie sa patrunzi in intuneric, fara a sti daca vei ajunge undeva sau daca te vei rataci. Nu poti descoperi calea decat mergand la risc, traind o aventura.
Tao nu respecta societatea, ci individul.El nu respecta multimea,ci unicitatea.Respecta libertatea,dar nu si conformismul.Tao nu are o traditie.Calea lui inseamna revolta suprema.

"Cartea despre Tao" - Osho

Niciun comentariu: